– Många konsumenter tror att eko alltid är betydligt dyrare, säger Ida Lind på branschorganisationen Ekologiska lantbrukarna.
23 augusti 2022
De flesta matvaror har ökat i pris under den senaste tiden. Men priset på många ekologiska varor har inte ökat i samma takt, enligt den senaste upplagan av Svenskt ekoindex, en rapport som mäter försäljningen av ekologisk mat och dryck i dagligvaruhandeln.
Nötfärs, havregryn, vetemjöl, smör är några exempel på produkter där merpriset i butik minskat under det andra kvartalet i år.
Enligt rapporten finns det dock vissa produkter där merpriset dock ökat, såsom kyckling och fläskfärs.
Att prisskillnaden i det stora hela har minskat beror enligt Ekologiska lantbrukarna framförallt på graden av självförsörjning:
– Ekobönder producerar i högre utsträckning foder och gödsel till gårdens djur själva och påverkas mindre av höjda priser på importerat foder och konstgödsel, säger Ida Lind, expert på marknad och hållbarhet på branschorganisationen.
Samtidigt har ju priserna på både energi och bränsle gått upp, vilket borde påverka all primärproduktion lika mycket?
– Ja, många av våra medlemmar har det så klart tufft rent lönsamhetsmässigt. Och det är ju inte ensamma om att bestämma priset ut till konsument utan det sker ju i flera efterföljande led. En ekolantbrukare som jag talade med nyligen hade en merkostnad på 15 öre per kilo morötter men i butiken var priset flera kronor högre.
Rapporten visar också att den totala försäljningen av ekologiska livsmedel minskade med 1,5 procent under det andra kvartalet jämfört med samma kvartal 2021.
Varför fortsätter ekologiskt att tappa marknad?
– Jag tror att många konsumenter utgår från att ekologiskt alltid är dyrare och nu när rapporteras så mycket om prisökningar så väljer många prismedvetna konsumenter per automatik bort eko – trots att prisskillnaden faktiskt minskat, säger Ida Lind och fortsätter:
– En annan orsak är att det inte längre görs lika många kampanjer för ekomaten hos dagligvarukedjorna, vare sig när det gäller extrapriser eller att få en attraktiv plats i hyllan i butik.
Ser du att krisen vi just går igenom skapar nya möjligheter att vända den negativa utvecklingen?
– Ja, i och med att den blottlägger sårbarheten i lantbruket och hela vårt importberoende av inte minst konstgödsel – jag tror inte att alla har fattat hur beroende vi faktiskt är av Ryssland. Sedan har det ju blivit ett ökat fokus på allt som har med matproduktion att göra. Här hos oss får vi betydligt fler frågor från riksmedia just nu och jag hoppas att det gör att fler konsumenter får upp ögonen för alla mervärden med ekologiskt.
Dela
Fler nyheter i Hållbarhet och Primärproduktion
Lantmännen om krisberedskap: “Den låga självförsörjningsgraden skapar oro”
Tillgång till mat är en central del i landets krisberedskap. Men en färsk Novus-undersökning som gjorts på uppdrag av Lantmännen visar att knappt en av fyra svenskar känner sig trygga med Sveriges matförsörjning vid kris.
19 november
Gå med i nätverket idag!
Så missar du inte de viktigaste branschnyheterna, temaseminarierna och studiebesöken.