– För att uppnå en cirkulär stad måste all näring tas tillvara, säger projektledaren Emma Danielsson.
11 augusti 2022
Att en storstad är självförsörjande på grönsaker är väldigt ovanligt, men Göteborg har möjlighet att sticka ut på det området. Det visar en utredning som den lokala miljöförvaltningen gjort.
Uppdraget från politikerna var att ta fram en plan för ett hållbart livsmedelssystem med syfte att stärka en hållbar livsmedelsförsörjning.
En del av analyserna utfördes av Sweco, ett konsultföretag inom arkitektur och teknik, med Emma Danielsson som projektledare.
– I Göteborg finns mycket jordbruksmark och man ligger också långt framme med att stadsodla. Om man maximerar ytan där det går att odla cirkulärt och mäter vad som skulle kunna produceras kan Göteborg bli självförsörjande på grönsaker, säger hon i ett pressmeddelande.
Och det blir många olika sorters mat – ingen monokultur i odlingen och omväxlande på tallriken.
– Vi kan också se att det inte behövs något konstgödsel för det finns gott om hästgödsel från gårdar i området.
För att kunna undersöka alla näringsflöden har man samlat ihop rapporter som redan finns och även genomfört en mängd intervjuer. Bönder, stadsodlare, fiskauktionen och reningsverket har alla bidragit med information om vad som produceras inom kommunen och vad som händer med avfallet.
– Vi har talat med fiskhandlare, matfabriker, livsmedelsbutiker, restauranger, de som hanterar matavfallet och med bönder som plockade tomater medan vi pratade. Informationen har vi sedan sammanställt i flera steg för att måla upp olika scenarion och se vad som händer i olika led om vi ändrar något, säger Emma Danielsson.
Göteborgs stad har mycket mark men för att bli självförsörjande krävs att marken används till odling.
– Man måste inte bygga växthus men det är viktigt att skala upp de odlingar som finns, något som staden skulle kunna hjälpa till med. Vi ser också stora möjligheter med industriell symbios, till exempel att man kopplar ihop en fiskodling i kallvatten med en livsmedelsfabrik där det blir matsvinn. Det skulle ge volymer som passar en storstad utan att förbruka för mycket energi.
Dela
Fler nyheter i Forskning och Värdekedjan
Svenska livsmedelsproducenter optimistiska inför årets slutspurt
Svenska livsmedelsproducenter såg sin försäljning minska under årets tredje kvartal men om deras prognoser för det sista kvartalet slår in blir det den starkaste tillväxten på tre år. Även livsmedelsexporten vänder upp efter flera års nedgång, enligt Livsmedelsföretagens senaste konjunkturbrev.
22 november
Gå med i nätverket idag!
Så missar du inte de viktigaste branschnyheterna, temaseminarierna och studiebesöken.