Krisen kan öppna ett fönster för lokala livsmedel

Pandemin och kriget i Ukraina har visat hur sårbara de globala försörjningskedjorna för våra livsmedel är.
– Det har öppnat ett fönster som vi måste utnyttja för att skala upp vår lokala livsmedelsproduktion, säger Per Hilletofth, professor i industriell ekonomi vid Högskolan i Gävle.

Dagens globala livsmedelssystem kräver stora resurser och klarar inte av att leverera hållbara livsmedel. De orsakar avskogning, vattenbrist, markförstöring och höga utsläpp av växthusgaser.

– Vi behöver säkerställa försörjningen av en starkt växande befolkning, samtidigt som det är nödvändigt att miljöbelastningen minskar i hela livsmedelskedjan. Svaret är att vår lokala produktion måste öka, säger Per Hilletofth i ett pressmeddelande från Högskolan i Gävle.

Han är projektledare för Greener, ett nytt forskningsprojekt som finansieras med 4,8 miljoner kronor av familjen Kamprads stiftelse. Fokus för forskarna blir att belysa nyttan av lokala livsmedelskedjor och nyckelintressenters roller och samarbeten inom dessa kedjor, samt vilka drivkrafter, hinder och möjligheter som finns för etablering och uppskalning av lokala livsmedelskedjor.

– Det finns nu en ökande efterfrågan på lokalt producerade livsmedel, med engagerade kunder. Livsmedelssystemen behöver förändras i grunden och potentialen för att öka den inhemska livsmedelsproduktioner har aldrig varit högre, säger Per Hilletofth.

Förutom Högskolan i Gävle medverkar även Region Gävleborg, Lantbrukarnas Riksförbund, Länsstyrelsen, föreningen Matvärden och Lantmännen i arbetet.

Dela

Fler nyheter i Förädling och Primärproduktion och Värdekedjan

Svenska livsmedelsproducenter optimistiska inför årets slutspurt

Svenska livsmedelsproducenter såg sin försäljning minska under årets tredje kvartal men om deras prognoser för det sista kvartalet slår in blir det den starkaste tillväxten på tre år. Även livsmedelsexporten vänder upp efter flera års nedgång, enligt Livsmedelsföretagens senaste konjunkturbrev.

Gå med i nätverket idag!

Så missar du inte de viktigaste branschnyheterna, temaseminarierna och studiebesöken.