Marina kolonilotter är det nya blåa: “Hållbar prototyp”

Varför nöja sig med potatis och grönsaker när man kan odla musslor och alger?
Marina kolonilotter är en av flera delar i den mötesplats för framtidens mat och hållbara lösningar som ska byggas i Frihamnen i Göteborg.

I början av året öppnade Vinnova en utlysning för framtidsprototyper – kreativa förslag för att ta itu med samhällsfrågor. En av de förslag som nu valts ut heter ”Omställningshotellets marina kolonilott”.

– Det ska bli en kreativ mötesplats där olika aktörer kan checka in för att vara med och undersöka och bygga prototyper för omställning, säger Kristoffer Nilsson, projektledare på stadsbyggnadskontoret Göteborgs Stad, som tillsammans med Göteborgs universitet Centrum för hav och samhälle och Urban Futures står bakom ansökan.

På Göteborgs universitet har man tidigare genomfört ett pilotförsök med en marin kolonilott på Tjärnö utanför Strömstad; nu ska konceptet testas i en urban miljö.

– En marin kolonilott är en plats för småskalig odling och förvaring av mat i havet. Den kan jämföras med en kolonilott på land, men i stället för morötter och potatis är det musslor och alger som odlas, säger Maria Bodin, projektledare på Göteborgs universitet

Genom att nu bygga en marin kolonilott i Frihamnen hoppas man på att diskussionen och kunskapen om hållbar odling i havet ökar. Omställningshotellet blir en fysisk plats där medborgarna bjuds in för att tillsammans undersöka och konkretisera framtidens lösningar.

Vinnova-projektet pågår till och med november, men tanken att arbetet fortsätter med att utveckla prototypen vidare fram till sommaren 2023 och då bli en del av jubileumsfirandet när Göteborg fyller 400 år.

Dela

Fler nyheter i Fiske och vattenbruk och Mötesplatser

Trendbrottet: Svenskproducerat viktigare än pris på julbordet

För första gången sedan 2021 minskar prisets betydelse när svenskarna ska välja mat och dryck till julbordet, samtidigt som allt fler vill att det ska gå snabbt och enkelt att förbereda. De mångåriga julbordsfavoriterna skinkan och Ris à la Malta utmanas alltmer av Janssons frestelse och lussebullar, enligt Livsmedelsföretagens stora julmatsundersökning.

Gå med i nätverket idag!

Så missar du inte de viktigaste branschnyheterna, temaseminarierna och studiebesöken.