– Kor är fantastiska djur och vi har definitivt plats för fler, säger hon till Livsmedel i fokus.
31 maj 2022
Går det att öka graden av självförsörjning?
Det är frågan som den nybakad ekonomagronomen Sara Adlers vid Sveriges Lantbruksuniversitet, SLU, ställer i sin jämförelsestudie mellan svensk nötkötts- och spannmålsproduktion och deras respektive marknadsvillkor – en uppsats som nu belönats med årets Från jord till bord-stipendium.
– Det känns stort och väldigt hedrande, säger hon när Livsmedel i fokus ringer för att gratulera.
Produktion och marknadsföring av svenska livsmedelsprodukter och självförsörjning har alltid varit viktiga hjärtefrågor för Sara Adlers.
– Mitt mål med uppsatsen har varit att bidra till ökad förståelse för vilka marknadsvillkor som svensk nötköttsproduktion har stått inför, och hur det har påverkat graden av självförsörjning.
Dessutom, säger hon, är det viktigt att öka förståelsen hos allmänheten om betydelsen av en robust svensk köttproduktion.
Hur självförsörjande kan vi bli på nötkött?
– Vi kan nog aldrig komma upp i 100 procent men vi kan absolut öka andelen. Mycket handlar om oss konsumenter. Vi måste alla bli bättre på köpa svenskt kött i butiken och fråga efter varifrån köttet kommer på restaurangen. Det är efterfrågan som styr produktionen, vilken i sin tur är avgörande för vår självförsörjningsgrad.
Sara Adlers har vuxit upp i Stockholm men kände tidigt en dragning till landsbygden och sökte sig därför till ett naturbruksgymnasium i Sörmland med inriktning mot lantbruk och naturvetenskap, för att sedan börja arbeta på en mjölkgård.
– Där upptäckte jag att kor är väldigt trevliga och kloka djur som tyvärr fått dåligt rykte i klimatdebatten – trots att de går ute och betar mer än halva året och gör en otrolig insats för miljön och den biologiska mångfalden. Vi har definitivt plats för fler kor här i Sverige, säger hon.
Hur ser dina egna planer ut framåt?
– Jag har precis avslutat min praktik på Ålands Hushållningssällskap där jag utvärderade virtuella inhägnader för betande kor. Nu ska jag flytta till Eskilstuna för att börja jobba som konsult på Ludvig & Co.
Från jord till bord-stipendiet delas ut årligen och är en del i Lantmännens samarbete med studenterna på SLU och Ultuna Studentkår. Stipendiet syftar till att belöna framstående studentarbete som bidrar till att utveckla Sveriges livsmedelsproduktion och svenska lantbruksföretag på ett lönsamt och hållbart sätt.
Dela
Fler nyheter i Människor och Primärproduktion
Förädling Människor Mötesplatser
Tempe på åkerböna tog hem matinnovationspriset
En fullpoängare rent hållbarhetsmässigt och en produkt som bjuder på små insprängda smaksensationer. Så beskriver juryn det vinnande bidraget i årets upplaga av tävlingen Ät Stockholm: Hallstavik Tempe.
19 november
Gå med i nätverket idag!
Så missar du inte de viktigaste branschnyheterna, temaseminarierna och studiebesöken.