– Ett bevis på att vi kan göra skillnad, säger Lovisa Rothman, kategorichef för färsk fisk och skaldjur på Ica Sverige.
17 maj 2022
För sjunde året i rad delar MSC (Marine Stewardship Council) och ASC (Aquaculture Stewardship Council) ut pris till företag i Sverige som utmärker sig särskilt för sitt åtagande och engagemang för hållbar sjömat.
Och priset Guldfisken 2022 går alltså till Ica för att de är den dagligvaruaktör som säljer mest miljöcertifierad sjömat och för att de har visat så höga ambitioner inom inte minst tonfisk- och laxsortimentet. Dessutom har Ica genomfört ett stort och ambitiöst arbete under förra året för att öka spårbarheten hela vägen fram till fiskdisken.
– Det känns väldigt roligt att vårt strategiska kategoriarbete inom hållbar sjömat uppmärksammas. För oss är det en självklarhet att kunna erbjuda våra kunder fisk-och skaldjursprodukter som är ansvarsfullt fiskade och odlade, säger Lovisa Rothman.
Enligt Linnéa Engström, programdirektör för MSC i Skandinavien och Östersjöregionen, har Sverige kommit långt när det gäller dagligvaruhandeln som står bakom miljömärkningar som MSC och ASC. – Det är avgörande för att konsumenterna ska kunna välja hållbart. Icas unika position i Sverige gör deras engagemang med hållbara råvaror extra betydelsefullt, säger hon.
Bilden: Lovisa Rothman, kategorichef för färsk fisk och skaldjur på Ica Sverige, tar emot Guldfisken 2022 under Sjömatsdagen i Stockholm 16 maj, vilken arrangeras av MSC och ASC.
Dela
Fler nyheter i Fiske och vattenbruk och Hållbarhet
Fiske och vattenbruk Trend Värdekedjan
Så ska algerna nå ut brett: “Enorm potential”
Det krävs stegvisa förändringar och en långsiktig strategi för att öka efterfrågan på algbaserade livsmedel, enligt en färsk rapport från Jordbruksverket.
– Vi vill vi att utvecklingen ska gå snabbare och att vi i Sverige börjar äta mera alger redan i dag, säger Kajsa Olsson, marknadschef på Nordic Seafarm.
15 november
Gå med i nätverket idag!
Så missar du inte de viktigaste branschnyheterna, temaseminarierna och studiebesöken.