9 maj 2022
Tillsammans med Sveriges lantbruksuniversitet, SLU, och Linnéuniversitetet har Orkla Foods Sverige dragit i gång en forskningsstudie för att undersöka hur biokol framställt av restprodukter kan binda koldioxid i jordbruket.
FN:s klimatpanel IPCC pekar i sin senaste rapport tydligt på att negativa utsläpp som kolsänkor med biokol behövs, utöver utsläppsreduktionerna för att vi ska nå utsläppsmålen.
– Visionen är att vi inom fem till tio års sikt kan skapa en klimatneutral eller till och med klimatpositiv pommes frites eller inlagd rödbeta. Genom att utnyttja restprodukter kan vi skapa ett cirkulärt flöde där näringsämnen återanvänds och som samtidigt ger klimatnytta och andra miljöfördelar, säger Lars Lundahl, miljöchef på Orkla Foods Sverige.
Biokol skapas genom en process som kallas pyrolys där organiskt material, som växtavfall, restprodukter från lantbruket, eller avloppsslam hettas upp i en miljö utan syre. Kvar blir en porös produkt som tar hundratals, eller till och med tusentals år, att brytas ned i marken. Vilket gör att den fungerar som en kolsänka, och bidrar till att minska koldioxidhalterna i atmosfären.
Andra positiva effekter som biokolet har är att det binder vatten i marken, vilket minskar risk för skada vid torrperioder, och håller kvar näringsämnen i jorden. På så sätt kan det också begränsa jordens näringsläckage och minska övergödning av sjöar och hav.
På två jordbruk i Skåne har biokol nu spridits ut, lagom innan vårsådden. Det har gjorts i små exakta rektanglar på utvalda platser på fälten för att forskarna ska kunna jämföra resultatet.
– Att biokol binder koldioxid är redan klarlagt. Det vi fokuserar på i vår studie är vilken effekt biokolsanvändning skulle få för jordbruket. Vad händer med den jord som har fått biokol och hur fungerar den att odla i? Förutom fältförsöken så kommer vi också att göra krukförsök i växthus för att studera hur biokolet påverkar olika grödor, säger Helene Larsson Jönsson, forskare vid SLU.
Dela
Fler nyheter i Forskning och Hållbarhet och Primärproduktion
Gemensam satsning på bioteknik ska utveckla framtidens mat
Världens växande befolkning och behovet av ett mer hållbart livsmedelssystem kräver nya sätt att producera och konsumera mat. Chalmers tekniska högskola är nu värd för ett unikt konsortium för att utveckla framtidens mat, i samarbete med Arla och Lantmännen.
21 november
Gå med i nätverket idag!
Så missar du inte de viktigaste branschnyheterna, temaseminarierna och studiebesöken.