1 mars 2022
Det senaste årtiondet har intresset för växtbaserade proteinkällor ökat explosionsartat. Samhällelig medvetenhet om de negativa effekterna från industriell produktion av animaliska proteiner har varit en nyckelfaktor. På senare tid har svampbaserade produkter blivit befästa som nästa stora kliv i utvecklingen av nya proteinkällor. Investeringar på området har ökat dramatiskt i takt med att svampsektorn blivit redo för kommersialisering.
A-rundan, som säkrats både genom nyemission och lån för att bygga en produktionsanläggning som är den första i sitt slag, höjer bolagets totala finansiering till bortom 350 miljoner kronor.
Efter att ha lanserat Promyc så sent som 2019 etablerade bolaget sin demonstrationsanläggning och sitt nya huvudkontor 2021. Med benämningen Mycorena Innovation and Development Center är anläggningen den största av sitt slag i hela Europa, och har möjliggjort snabb uppskalning och tillväxt i affärsmöjligheter, IP-generering, och produktutveckling. Nu uppger bolaget att man är redo att påbörja kommersialisering.
– Vi har lyckats skala upp i en takt som vi aldrig hade trott var möjlig. Nu kan vi investera kraftigt i både innovation och tillväxt. Det tar det oss ett steg närmare att driftsätta vårt Promyc Production Plant, säger Ramkumar Nair, grundare och vd.
Tillsammans med sina samarbetspartners från livsmedelsindustrin både i Norden och i Europa driver Mycorena nu på sina kommersiella ambitioner. Planen är att lansera fler veganska produkter med Promyc som nyckelingrediens på marknaden. Genom att anamma konceptet hybridprodukter, med både Promyc och andra växtbaserade ingredienser, satsar nu företaget på att lansera nya typer av produkter tillsammans med ett antal stora livsmedelsföretag under året.
Dela
Fler nyheter i Forskning och Hållbarhet och Växtbaserat
Gemensam satsning på bioteknik ska utveckla framtidens mat
Världens växande befolkning och behovet av ett mer hållbart livsmedelssystem kräver nya sätt att producera och konsumera mat. Chalmers tekniska högskola är nu värd för ett unikt konsortium för att utveckla framtidens mat, i samarbete med Arla och Lantmännen.
21 november
Gå med i nätverket idag!
Så missar du inte de viktigaste branschnyheterna, temaseminarierna och studiebesöken.