17 november 2021
Med hjälp av en systematisk litteraturöversikt analyserade en grupp forskare från KTH data från 21 referensgranskade artiklar om skillnader i utsläpp och resurser som används mellan olika växtbaserade alternativ till mjölk och mejeriprodukter. De tittade närmare på utsläpp som växthusgaser, försurning, övergödning och ozonnedbrytande ämnen samt resursanvändningen omfattade vatten, energi och mark.
Jämförelsen visar att de växtbaserade mejerialternativen ger lägre, eller mycket lägre, effekter på klimatet i nästan alla fall, med två undantag: vattenanvändning för mandeldrycker (flera studier) och utsläpp av ozonnedbrytande ämnen för margarin (en studie).
Det finns en brist på data om andra effekter än utsläpp av växthusgaser för växtbaserade ostalternativ; i allmänhet redovisas utsläpp av växthusgaser i högre grad än andra effekter.
Men forskarna menar att det trots detta – i strävan efter en övergång till en konsumtion med låga koldioxidutsläpp – finns tillräckligt med bevis för att fortsätta att ersätta mejeriprodukter i kosten med växtbaserade alternativ.
– Studien finansierades av Oatly, men givetvis arbetade vi helt självständigt utan deras påverkan, tillägger Björn Hedin.
Björn Hedin, forskare på KTH.
Dela
Fler nyheter i Forskning och Växtbaserat
Gemensam satsning på bioteknik ska utveckla framtidens mat
Världens växande befolkning och behovet av ett mer hållbart livsmedelssystem kräver nya sätt att producera och konsumera mat. Chalmers tekniska högskola är nu värd för ett unikt konsortium för att utveckla framtidens mat, i samarbete med Arla och Lantmännen.
21 november
Gå med i nätverket idag!
Så missar du inte de viktigaste branschnyheterna, temaseminarierna och studiebesöken.