Svenskarna har låg medvetenhet om matsvinn

I veckan släppte Too good to go ”Matsvinnsrapport 2021”. Too good to go arbetar för minskat matsvinn och har bland annat tagit fram en app som enligt dem själva är världens största marknadsplats mot privatpersoner för överskottsmat.

Vid det här laget vet de flesta att vi slänger stora mängder av mat i onödan runt om i världen. Matsvinnsrapport 2021, som släpptes i veckan, uppger att matsvinnet bland annat står för så mycket som fyra gånger mer utsläpp än flygindustrin.

De flesta i livsmedelsbranschen känner till att det mesta svinnet uppstår i hushållen. Men medvetenheten om att ett minskat matsvinn är en av de främsta åtgärderna för att bekämpa klimatförändringarna är låg hos svenska privatpersoner. I rapporten kan vi läsa att av totalt femton länder rankas Sverige endast på plats åtta när det gäller medvetenheten.

Nästan hälften av svenskarna (46 procent) anser att maten är för dyr. Samtidigt har Too Good To Go kommit fram till att om vi slutade att slänga mat skulle värdet motsvara en löneökning på 1500 kronor i månaden.

Män bryr sig mindre om matsvinn än kvinnor och det är plånboken styr när vi gör klimatsmarta val. Det är våra invanda mönster beträffande hur vi väljer, lagar och hanterar mat som påverkar matsvinnet. Nästan en tredjedel uppger att de slänger mat för att det är för små mängder som blir över av måltiden för att det ska vara lönt att spara resterna.

Det finns ofta en positiv inställning att göra klimatsmarta val, men det saknas konkreta handlingar. Det finns alltså ett glapp mellan tanke och handling.

Småbarnsfamiljer är den grupp som slänger mest mat, samtidigt som de har högst ambition att bidra till minskad klimatpåverkan. Unga (18–29 år) uppger att det är svårt att avgöra vilka val som gynnar klimatet. I den här gruppen säger tre av tio att de inte slänger mat. I 60+-gruppen säger drygt sju av tio att de inte slänger mat. 60+arna är också de som är bäst på att tillaga lagom stora portioner – en av fem uppger att det vanligtvis inte blir någon mat över från måltiderna.

Too Good To Go är världens största rörelse mot matsvinn och arbetar för att minska matsvinnet i 17 länder. Rapport har skapats utifrån två marknadsundersökningar utförda av YouGov på uppdrag av Too Good To Go Sverige samt Too Good To Go Global.

Rapporten finns att läsa i sin helhet här:Matsvinnsrapport 2021.

Dela

Fler nyheter i Arkiv och Hållbarhet

Nya märkningsregler förändrar spelplanen: “Viktigt att se över sin kommunikation”

Farm to fork, digital matdata och green claims. Det är bara något av allt man kan få veta mer om under Märkningsdagen.
– Det händer otroligt mycket på lagstiftningsområdet just nu, säger advokaten Katarina Ladenfors på advokatfirman MarLaw.

Gå med i nätverket idag!

Så missar du inte de viktigaste branschnyheterna, temaseminarierna och studiebesöken.