6 oktober 2021
Melt&Marble vill göra växtbaserad mat mer tilltalande för både konsumenter och planeten. De har utvecklat en jäst som en produktionsplattform för goda och hållbara fetter som gör växtbaserade köttalternativ godare, hälsosammare och mer hållbara.
I framställningen använder företaget precisionsfermentering – genom att ändra på jästens ämnesomsättning kan de på ett exakt sätt både efterlikna alla befintliga fettstrukturer och skapa helt nya fetter. Flexibiliteten i tekniken gör det möjligt skapa skräddarsydda fetter för en rad växtbaserade produkter.
– Fett är en viktig del i upplevelsen när man äter en god köttbit. Eftersom egenskaperna hos växtbaserade fetter skiljer sig från dem hos animaliska har många av det växtbaserade köttersättningsprodukterna hittills smakat sämre än riktigt kött. Med vår teknik kan vi skapa fetter som är identiska med animaliska fetter – eller ännu bättre, säger Anastasia Krivoruchko, Melt&Marbles grundare och vd.
Motivering till finalplatsen:
För sin utveckling av jäst som en produktionsplattform för fetter som kan användas i växtbaserade köttalternativ och vara ett alternativ till palm- och kokosolja.
Här finns mer information om Årets Impact Maker
Dela
Fler nyheter i Arkiv och Växtbaserat
De ska göra växtbaserat protein blågult
Proteinish vill utveckla nästa generations växtbaserade livsmedel, med högt näringsinnehåll och god biotillgänglighet. Målet är att bygga upp en komplett och inhemsk värdekedja för extruderat växtprotein – och leverera till hela livsmedelsindustrin.
15 oktober
Gå med i nätverket idag!
Så missar du inte de viktigaste branschnyheterna, temaseminarierna och studiebesöken.