29 september 2021
Braxen anses i dag inte vara en viktig matfisk, trots att den av många anses vara mycket god. Den är dessutom storväxt och är rikligt förekommande. Vild Vänerfisk har tillsammans med Stockholms Fiskauktion och Eokofisk skapat projektet Resursfisk där man tar vara på underutnyttjade fiskarter och framgångsrikt har skapat och hittat en marknad för bland annat braxenfärs.
Motiveringen till nomineringen är:
”För sitt initiativ att ta vara på Braxen, en fiskart som betraktas som bifångst av både yrkes- och fritidsfiskare. Med sin braxenfärs har företaget på kort tid skapat en hållbar produkt som får uppskattning för sin goda smak och säljs till restauranger och storkök.”
Prisutdelning och offentliggörande av vinnaren sker den 21 oktober under banketten på Livsmedelsdagarna i Tylösand. Här finns mer information om de övriga finalisterna och om Livsmedelspriset.
Dela
Fler nyheter i Arkiv och Fiske och vattenbruk
Fiske och vattenbruk Trend Värdekedjan
Så ska algerna nå ut brett: “Enorm potential”
Det krävs stegvisa förändringar och en långsiktig strategi för att öka efterfrågan på algbaserade livsmedel, enligt en färsk rapport från Jordbruksverket.
– Vi vill vi att utvecklingen ska gå snabbare och att vi i Sverige börjar äta mera alger redan i dag, säger Kajsa Olsson, marknadschef på Nordic Seafarm.
15 november
Gå med i nätverket idag!
Så missar du inte de viktigaste branschnyheterna, temaseminarierna och studiebesöken.