10 september 2021
De flesta klimatexperter är överens om att vi behöver minska på konsumtionen av animaliska livsmedel på grund av deras stora miljöpåverkan. I debatten har man betraktat proteinet som det näringsämne som måste hanteras särskilt noggrant i kostomläggningen.
Men fullgod fettkonsumtion är också nödvändigt för god hälsa, och precis som proteinet (till och med i ännu högre grad) kommer stora delar av fettet från animaliska livsmedel.
Nu redovisar forskare från SLU och KI den första studien där globala fettkonsumtionsmönster har granskats ur hållbarhets- och hälsoperspektiv. Ett viktigt syfte var att undersöka om man kan komma att behöva öka fettproduktionen i världen, och vilken strategi som i så fall är bäst.
Studien visar att fettkonsumtionen ligger under den rekommenderade nivån i många stora tätbefolkade regioner i världen, vilket har negativ inverkar hälsan. Enligt forskarnas beräkningar behövs ytterligare 45 miljoner ton kostfett för att regioner med underskott på fett ska kunna nå upp till den rekommenderade målsättningen. Befolkningsökningen kommer dessutom göra att behovet ökar. Världen behövs således fler alternativa fettkällor.
Ister och talg skulle kunna användas mer som livsmedel. I dag gör konsumenternas preferenser att mycket av det som produceras används till annat än livsmedel, eller blir avfall, trots att dessa fetter kan ha vissa hälsofördelar jämfört med exempelvis smör.
Att öka produktionen av växtbaserade fetter innebär utmaningar. Produktionen av soja- och palmolja har till exempel historiskt sett orsakat avskogning.
Det som kan ge störst bidrag till en ökad tillgång på kostfett är enligt forskarna att ta tillvara de stora mängder ätliga oljor som idag används till annat än livsmedel. I tempererade klimat kan rapsolja vara den starkaste kandidaten för tillförsel av hälsosamt fett.
I artikeln tar forskarna även upp mikrobiella oljor som en intressant framtida fettkälla. Vissa mikroorganismer kan ackumulera stora mängder olja och de har en fettsyrasammansättning som liknar den hos växtoljor.
– Omvandling av restprodukter som halm, flis och sågspån till värdefull olja med hjälp av fettinlagrande jästsvampar testas till exempel vid SLU, berättar Elin Röös, universitetslektor vid SLU.
Dela
Fler nyheter i Forskning och Hälsa
Gemensam satsning på bioteknik ska utveckla framtidens mat
Världens växande befolkning och behovet av ett mer hållbart livsmedelssystem kräver nya sätt att producera och konsumera mat. Chalmers tekniska högskola är nu värd för ett unikt konsortium för att utveckla framtidens mat, i samarbete med Arla och Lantmännen.
21 november
Gå med i nätverket idag!
Så missar du inte de viktigaste branschnyheterna, temaseminarierna och studiebesöken.