Oddbird – ett alkoholbefriat premiumvin som driver en livsstilsfråga

Oddbird var tidigt ute med vin utan alkohol av hög kvalitet. Grundaren Moa Gürbüzer hade arbetat som socionom och på nära håll sett hur alkohol kan förstöra både relationer och festliga tillfällen. I år är hon och företaget nominerat till Livsmedelspriset 2021.

”För sitt arbete med att utveckla alkoholfria viner av hög kvalitet. Moa Gürbüzer, grundare och vd, är socionom och såg på nära håll hur alkohol förstör relationer och hur det samtidigt betraktas som avvikande att avstå från vin. Oddbird har skapat nya sätt att hela världen”, står det i motiveringen till Livsmedelspriset 2021.

 – Att vara bland de nominerade känns helt fantastiskt. Särskilt utifrån att vi är ett segment som inte har ansetts som något bra, men där vi har gjort något helt annat som inger hopp om att förändra en dryckeskultur, säger Moa Gürbüzer till Livsmedel i fokus.

Oddbird stratade 2013, då trenden med alkoholfria alternativ fortfarande var i sin linda. Moa Gürbüzer föredrar att kalla vinet för alkoholbefriat snarare än alkoholfritt.

– Vi befriar vinet från alkoholen, allt annat finns kvar.

Hon förklarar att deras verksamhet driver en livsstilsfråga och med ett stort samhällsansvar, både för att alkoholen kostar samhället en massa pengar, men framför allt är det många barn som far illa.

Vinet i flaskorna kommer från noga utvalda vingårdar i Italien och Frankrike, är gjort på traditionellt sätt, sedan lagrat upp till 12 månader och därefter varsamt befriat från alkoholen.

– Den process vårt vin genomgår gör det till ett av de främsta premiumvinerna som finns i segmentet

När en del länder förbjöd alkohol under pandemin öppnades det upp nya marknader för Oddbird. I dag finns de i tio – tolv länder runt om i världen.

Dela

Fler nyheter i Hälsa och Trend

Skånemejerier om det svenskt ostlyftet: “Vi lyssnar på konsumenterna”

Den importerade hårdosten dominerar i svenska kyldiskar. Men på Skånemejeriers mejeri i Kristianstad driver man utvecklingen mot ett utökat utbud av svensk ost.
– Vi satsar på njutningsupplevelser, säger anläggningschefen Stefan Andersson.

Gå med i nätverket idag!

Så missar du inte de viktigaste branschnyheterna, temaseminarierna och studiebesöken.