25 augusti 2021
Skrei är en torsk som vandrar. Ordet skrei kommer från gammalnorska och betyder just vandra. Varje år tar sig skreien söderut från Barents hav i norr mot Lofoten och den norska kusten.
Det är den långa vandringen genom strömt, kallt vatten som gör fisken muskulös och ger den det vita, fasta välsmakande kött som den har fått så stor uppskattning för. Skreien har också haft gott anseende för att den tillhör det nordostarktiska torskbeståndet i Barents hav som är världens största torskbestånd.
Nu har skrei som fiskas 12 sjömil från land förlorat sin MSC-märkning. Det är inom dessa 12 nautiska mil som skreifisket sker mellan januari och april månad.
– Nu är det inte så att skreibeståndet mår dåligt. Det hanteras fortfarande mycket hållbart. Den bakomliggande orsaken är att det sker en viss inblandning av kusttorsk. Och där har man hittills varken lyckats möta MSC:s krav att få dessa bestånd certifierade, kunna dokumentera full ut en inblandning på mindre än två procent, säger Trym Eidem Gundersen direktör för region Norden på Norges Sjömatsråd till Livsmedel i fokus.
Gundersen menar att det för närvarande är osäkert hur detta kommer att påverka den norska fiskeindustrin under den kommande säsongen. På vissa marknader föredrar köparna MSC, men långt ifrån alla har det som krav.
Dela
Fler nyheter i Fiske och vattenbruk och Hållbarhet
Fiske och vattenbruk Trend Värdekedjan
Så ska algerna nå ut brett: “Enorm potential”
Det krävs stegvisa förändringar och en långsiktig strategi för att öka efterfrågan på algbaserade livsmedel, enligt en färsk rapport från Jordbruksverket.
– Vi vill vi att utvecklingen ska gå snabbare och att vi i Sverige börjar äta mera alger redan i dag, säger Kajsa Olsson, marknadschef på Nordic Seafarm.
15 november
Gå med i nätverket idag!
Så missar du inte de viktigaste branschnyheterna, temaseminarierna och studiebesöken.