20 augusti 2021
Insekters näringsprofiler är inte så väl studerade, men det är tydligt att näringsinnehållet i varierar stort mellan arterna.
Studier har visat att proteininnehållet hos insekterna är likvärdigt med rött kött, kyckling och fisk. Det är två till sju gånger så högt som i baljväxter, bröd och andra spannmål. Innehållet av essentiella aminosyror är jämförbart med nötkött och bönor. Vi upptar näringsämnen bättre om vi äter insekterna i pulverform jämfört med hela.
Fettinnehållet är likvärdigt med innehållet i rött kött, kyckling och fet fisk. Innehållet av omega-3 är jämförbart med rött kött eller kyckling, men avsevärt lägre än i fet fisk. Insekter innehåller också mer fibrer.
Järninnehållet ligger i nivå med rött kött och baljväxter hos de undersökta arterna, förutom i hussyrsa där värdet var nästan det dubbla. Innehållet av folat och C-vitamin var högre i insekter som hussyrsa och mjölmask.
Livsmedelsverket lyfter fram att flera insektsarter har visat sig framkalla korsallergiska reaktioner hos personer som är allergiska för skaldjur.
Ur miljösynpunkt är kräver odlingen av insekter mindre mark, vatten och fodermängder än större djur per kilo kroppsvikt och de är relativt snabbväxande. 80 procent av insektskroppen är ätbar. Trots detta poängterar Livsmedelsverket att den totala miljöpåverkan är svår att mäta och att det behövs mer kunskap.
Dela
Fler nyheter i Hälsa och Hållbarhet
Förpackning Hållbarhet Mötesplatser
Nya märkningsregler förändrar spelplanen: “Viktigt att se över sin kommunikation”
Farm to fork, digital matdata och green claims. Det är bara något av allt man kan få veta mer om under Märkningsdagen.
– Det händer otroligt mycket på lagstiftningsområdet just nu, säger advokaten Katarina Ladenfors på advokatfirman MarLaw.
5 november
Gå med i nätverket idag!
Så missar du inte de viktigaste branschnyheterna, temaseminarierna och studiebesöken.