26 maj 2021
Det är viktigt att de som serverar mat lämnar rätt information om vad deras rätter innehåller. Överkänsliga och allergiker måste kunna vara trygga med att de inte får i sig något som de inte tål.
Av de sextusen kontroller som genomfördes i fjol resulterade 13 procent – omkring var åttonde kontroll – i att det gavs felaktig information.
– Att det så pass ofta riskerar att bli fel när någon ber att få veta om allergener i maten på serveringsställen är mycket allvarligt. Det kan leda till allvarliga reaktioner om en allergisk person får i sig det som de är allergiska mot, säger Ylva Sjögren Bolin rådgivare på Livsmedelsverket
Under nästa år kommer Malmö stad ska leda ett nationellt projekt där man utför ännu fler riktade kontroller inom området allergeninformation. Alla landets kommuner kan delta. och alla landets kommuner är välkomna att delta.
Dela
Fler nyheter i Hälsa och Livsmedelssäkerhet
Hon ska öka konsumtionen av fullkorn: “Tid, tålamod och starkt engagemang”
Maria Alexandersson är projektledare för Fullkornsfrämjandet. Uppdrag? Att få fler svenskar att få upp ögonen för vikten av att äta fullkorn.
– När man väl förstår är det egentligen ganska enkelt, säger hon till Livsmedel i fokus.
29 oktober
Gå med i nätverket idag!
Så missar du inte de viktigaste branschnyheterna, temaseminarierna och studiebesöken.