Packnews editors word

Forskning livsnödvändig för hela branschen 
Ingela Stenson är tillförordnad chefredaktör för tidningen Livsmedel i fokus.

När jag läser detta temanummer om forskning blir jag oerhört inspirerad och glad. Så många viktiga, intressanta initiativ som är igång och ska startas nu och framöver. 

När jag läser detta temanummer om forskning blir jag oerhört inspirerad och glad. Så många viktiga, intressanta initiativ som är igång och ska startas nu och framöver. 

Några exempel: Havrens hemlighet är röjd, Crop Tailor har knäckt koden och har nu tillgång till havrens hela genomsekvens, det är revolutionerande. Nu kan havresorterna ytterligare optimeras.  

Hurra för innovationsarenan Foodinova – för mat, måltider, livsmedel och hälsa. Satsningen är en del i åtgärdspaketet för stärkt konkurrenskraft i livsmedelskedjan med fokus på innovationsarbete och inkubation. Ska bli så intressant att följa. 

Minst lika spännande är att Örebro-forskaren Maria Ojala ska studera om ungas mataktivism kan leda till en bättre och mer hållbar värld. Den forskningen ska jag följa extra noga.

SLU har en lång rad möjliga projekt på gång för industridoktorander, här är några exempel: produktion av potenta probiotiska bakterier, minska antalet campylobacter och andra sjukdomsframkallande bakterier på kyckling, laktobaciller i ostens värdekedja och svenska äpplen året om genom ny lagringsteknik.  

SLU får dessutom ett riktigt prestigeprojekt, av FN minsann, som handlar om att leda arbetet med att ta fram en manual för hur man reducerar antibiotikaanvändningen i djurhållningen. Vi ska vara stolta över vårt höga anseende i antibiotikafrågan och för vår låga användning av antibiotika. Heja Sverige!

Kunskap och kompetens är framtidens nyckel, trots fake facts och Trump-inflytande. Mai-Lis Hellénius, professor och överläkare med fokus på livsstilsfrågor, tar upp just detta i sin krönika om att stå upp för evidensbaserade råd om mat. Trots att dagens kostråd och näringsrekommendationer bygger på en omfattande och samstämmig forskning, domineras debatten av så kallade experttyckare och trender, medan kunniga experter och forskare har svårt att nå ut med sina budskap. 

Trots alla intressanta forskningsprojekt som nu har startats eller är på gång, satsas det för lite. Vi behöver mer livsmedelsforskning för att klara framtiden. Och ibland får man inte berätta vad man kommit fram till när man forskat färdigt. Ja, jag vet argumentationen, men lösningar behövs för att inte forskning och satsningar ska avstanna. 
Att det aldrig har varit så ”tillåtet” och folkkärt att prata om svenskt som nu, svenskt ligger högt, högt på konsumenters önskelista. Diskussionen är bredare och klokare, ett helhetsgrepp kring vår mat och var den kommer ifrån.


Publicerad: 2018-02-26

TAGGAR (Obs! Klicka på en tagg för att få fram fler artiklar inom det området!)
Ingela Stenson Livsmedel i Fokus LivsmedelsFöreningen nord emballage Packnews Redaktionen Trade Promotion

Packnews Sponsors
Hitta rätt leverantör med hela livsmedelsbranschens sökmotor:
LEDIGA JOBB

 

Är du på jakt efter ett nytt jobb?
Eller behöver du kanske rekrytera?
Då är det här du ska titta in.

Vacancies at Barilla
in Stockholm and Filipstad
 
Within Barilla, we are developing the Wasa brand at a global level keeping a solid base in Sweden. We currently have a lot of interesting and challenging roles in Supply Chain and R&D as well as in Sales and Marketing.
READ MORE AND APPLY!
AAK SWEDEN AB are now looking
for a Food Technologist
 
We have an opening as Food Technologist in the Dairy pilot team, business area Europe.
READ MORE!
KALENDER
KALENDER
Hitta alla förpackningsbranschens viktiga mässor och händelser!
LIVSMEDEL I FOKUS
LIVSMEDEL I FOKUS

Livsmedel i fokus 1-2018 
utkom den 26 februari! 

FÖLJ OSS PÅ TWITTER
FÖLJ OSS PÅ FACEBOOK