Ny forskning ska visa hur midnattssolen påverkar odlingen

Ett norskt forskningsprojekt ska undersöka hur midnattssolen påverkar grönsaksproduktionen – på både gott och ont.
– Det är helt avgörande för att vi ska kunna ha matproduktion över hela landet, säger Frida Gunnestad Johansen på Norsk Landbrukssamvirke.

Den nordnorska sommaren med midnattssol och låga temperaturer är en av de saker som lockar tusentals turister till norra Norge varje år.

Det speciella klimatet innebär en mer intensiv växtsäsong men även problem med stammar som går sönder och rötter som spricker – en stor utmaning för nordnorska producenter av bär, potatis och grönsaker.

Nu vill NIBIO, Norsk Landbruksrådgiving og Tromspotet bättre förstå de nordnorska odlingsförhållandena, så att de kan minska skadorna och öka den gröna produktionen.

– Vi vill veta lite mer om hur temperatur och ljus påverkar tillväxten och vad vi kan göra för att på bästa möjliga sätt få fram bra produkter utan skador, säger Ulrike Naumann i Tromspotet.

Projektet kommer därför att utveckla nya gödslingsstandarder och undersöka nya modeller för hur sol och temperaturer påverkar tillväxten i norr.

Även om den korta växtsäsongen innebär tuffa utmaningar för de producenterna så finns det även många fördelar med färre skadedjur och sjukdomar. Många grönsaker får även färre bittra ämnen och därför en sötare smak.

 

Dela

Fler nyheter i Forskning och Primärproduktion

Gemensam satsning på bioteknik ska utveckla framtidens mat

Världens växande befolkning och behovet av ett mer hållbart livsmedelssystem kräver nya sätt att producera och konsumera mat. Chalmers tekniska högskola är nu värd för ett unikt konsortium för att utveckla framtidens mat, i samarbete med Arla och Lantmännen.

Gå med i nätverket idag!

Så missar du inte de viktigaste branschnyheterna, temaseminarierna och studiebesöken.