Nu ska sojan från fodret bort

Hållbart hönsfoder gör stor skillnad. Ett test på Täljestad gård i Östergötland visar att miljöpåverkan från äggnäringen kan minskas med 20 procent när importerad soja ersätts med närproducerat foder.

Under ett års tid har lantbrukaren Erik Wilhelmsson på Täljestad gård i Östergötland ersatt det vanliga sojafodret till sina 100 000 höns med ett närproducerat foder. Fodret görs av restprodukter: potatisprotein och majsstärkelse.

– På så vis får vi bort en stor miljöbov, säger Erik Wilhelmsson till P4 Östergötland.

Beräkningar från testet visar att miljöpåverkan på det här viset minskar med 20 procent.

De sojafria äggen ska ut i butik nu i oktober men priset ut till konsument blir lite högre jämfört med andra ägg. Det närproducerade och sojafria fodret kostar nämligen 50 öre mer per kilo jämfört med den importerade sojan.

Det blir en ganska stor kostnad eftersom varje höna äter dubbelt så mycket foder i vikt som hon sedan värper ägg. På Täljestad gård går det åt 1,8 miljoner kilo foder varje år.

Håkan Burlin, vd på Stjärnägg som står för 35 procent av den svenska äggförsäljningen, är dock övertygad om att konsumenterna är beredda att betala lite mer för miljövänliga ägg.

– Allt fler konsumenter blir allt mer medvetna om såväl miljöfrågor som djurvälfärdsfrågor, säger han till P4 Östergötland.

Det sojafria fodret ska nu testas på totalt 400 000 hönor. Totalt finns det 1,8 miljoner värphöns i Sverige.

 

Dela

Fler nyheter i Förädling och Hållbarhet och Primärproduktion

Svenska livsmedelsproducenter optimistiska inför årets slutspurt

Svenska livsmedelsproducenter såg sin försäljning minska under årets tredje kvartal men om deras prognoser för det sista kvartalet slår in blir det den starkaste tillväxten på tre år. Även livsmedelsexporten vänder upp efter flera års nedgång, enligt Livsmedelsföretagens senaste konjunkturbrev.

Gå med i nätverket idag!

Så missar du inte de viktigaste branschnyheterna, temaseminarierna och studiebesöken.