23 augusti 2022
Vad innebär det?
– Jag ska tillsammans med dokumentärfilmaren Simon Klose och Facebook måla upp en bild av framtidens ätande och vad som händer med våra sinnen i en hybridvärld och hur smakupplevelserna kan påverkas i en virtuell verklighet. Vi ska bland annat visa hur elektricitet fungerar som smakförstärkare.
Hm, det där måste du allt förklara!
– Vi ska visa en speciell sorts gaffel som ger elektriska pulser, vilket i sin tur stimulerar de smakreceptorer på tungan som är känsliga för sälta. Det gör att man inte behöver salta maten lika mycket samtidigt som man behåller smaken. Hur vi kan stimulera våra smaksinnen i en hybridvärld handlar inte alltid om råvaran i sig utan hur vi kan krydda med allt från ljus och ljud till färg och form.
Är inte det lite deppigt att höra för alla produktutvecklare?
– Tvärtom, jag hoppas att de tycker att det är kul och utmanande att testa hur olika produkter upplevs i olika kontexter. Egentligen är det ju inte konstigare än att en leverpastejsmörgås smakar helt annorlunda beroende på var du äter den – vid matbordet eller på en klippa vid havet. I en virtuell verklighet kan du baka in både minnen och associationer i smakupplevelsen och förflytta dig mellan tid och rum; lite som författaren Marcel Proust beskriver med sina Madeleinekakor.
Johan är en av flera intressanta talare på Livsmedelsdagarna i Tylösand. Programmet hittar du här.
Dela
Fler nyheter i Människor och Mötesplatser och Trend
God Jul och Gott Nytt År!
Från oss alla till er alla: En riktigt god jul och ett gott nytt år! Livsmedel i fokus nyhetsbrev och sajt tar lite julledigt men är åter den 15 januari.
20 december
Gå med i nätverket idag!
Så missar du inte de viktigaste branschnyheterna, temaseminarierna och studiebesöken.