3 snabba till Johan Swahn

Han är sensoriker och grundare av The Taste Lab, som under Livsmedelsdagarna i Tylösand, bjuder på Sense Hacking – ett lekfullt inspirationspass kring smakupplevelser för alla sinnen.

Vad innebär det?
– Jag ska tillsammans med dokumentärfilmaren Simon Klose och Facebook måla upp en bild av framtidens ätande och vad som händer med våra sinnen i en hybridvärld och hur smakupplevelserna kan påverkas i en virtuell verklighet. Vi ska bland annat visa hur elektricitet fungerar som smakförstärkare.

Hm, det där måste du allt förklara!
– Vi ska visa en speciell sorts gaffel som ger elektriska pulser, vilket i sin tur stimulerar de smakreceptorer på tungan som är känsliga för sälta. Det gör att man inte behöver salta maten lika mycket samtidigt som man behåller smaken. Hur vi kan stimulera våra smaksinnen i en hybridvärld handlar inte alltid om råvaran i sig utan hur vi kan krydda med allt från ljus och ljud till färg och form.

Är inte det lite deppigt att höra för alla produktutvecklare?
– Tvärtom, jag hoppas att de tycker att det är kul och utmanande att testa hur olika produkter upplevs i olika kontexter. Egentligen är det ju inte konstigare än att en leverpastejsmörgås smakar helt annorlunda beroende på var du äter den – vid matbordet eller på en klippa vid havet. I en virtuell verklighet kan du baka in både minnen och associationer i smakupplevelsen och förflytta dig mellan tid och rum; lite som författaren Marcel Proust beskriver med sina Madeleinekakor.

Johan är en av flera intressanta talare på Livsmedelsdagarna i Tylösand. Programmet hittar du här.

Dela

Fler nyheter i Människor och Mötesplatser och Trend

Sveriges skafferi bjuder in till skördefest

Hallå där, Pia Axelsson, verksamhetsansvarig för Ölands Skördefest som får hela ön att bubbla under den kommande helgen, 26-29 september.

Gå med i nätverket idag!

Så missar du inte de viktigaste branschnyheterna, temaseminarierna och studiebesöken.