Alkoholskatten på öl från småbryggerier sänks

Från och med den 1 juli 2025 sänks alkoholskatten för bryggerier som producerar högst tre miljoner liter öl per år. Detta enligt uppgifter från Ekot.
– Detta är ett bevis på att vår bransch är viktig för många människor och ett kvitto på vårt hårda arbete under flera år, säger Erik Frithiof på Hyllie Bryggeri och tidigare ordförande för Sveriges Oberoende Bryggerier.

Sveriges Oberoende Bryggerier har länge kämpat för sänkt alkoholskatt på öl från småbryggerier. Nu har deras arbete gett resultat, skriver sajten Beernews.
Enligt Ekot togs beslutet om skattelättnad efter att Tidöpartierna enades om förslaget i budgetförhandlingarna inför 2025.
Inom ölbranschen är glädjen och lättnade stor:
– Nu hoppas vi att våra medlemmar och resten av öl-Sverige får chans att fira, efter så många mörka år. Nu är framtiden ljus och vår, säger Erik Frithiof, på Hyllie Bryggeri.
Föreningen Sveriges Oberoende Bryggerier började driva på frågan om sänkt alkoholskatt ordentligt för fem år sedan och har haft tät kontakt med politiker och myndigheter för att driva frågan aktivt på bred front, till exempel genom kampanjer och närvaro i Almedalen.
Ayla Yavuzalp, som driver Noisy Bastards Brewing och är nuvarande ordförande i Sveriges Oberoende Bryggerier, ser beskedet som en stor seger:
– Våra medlemmar är extremt peppade. De känner och ser arbetet som har gjorts. Men det är också ett kvitto på att småbryggeriernas röst nu hörs och respekteras när vi organiserat oss och gemensamt fokuserat på den här viktiga frågan, säger hon till Beernews.
Med den föreslagna skattesänkningen får branschen helt nya möjligheter att fortsätta investera i sina verksamheter, köpa in mer utrustning och bättre råvaror och kanske till och med anställa fler.
– Det här utvecklar Sverige som ölland. Beslutet är en milstolpe för hela branschen och ett viktigt steg i att bevara och stärka den svenska ölkulturen.

Dela

Fler nyheter i Dryck

Ästad Vingård hoppas få sälja vin till besökare: “Många är nyfikna”

Nästa år kan det bli tillåtet att sälja öl, vin och sprit på svenska gårdar. På Ästad Vingård i Halland gläds man åt regeringens lagförslag, som presenterades tidigare i juni.
– Går det igenom innebär det en härlig skjuts framåt, säger marknadschefen Martin Rynvik.

Gå med i nätverket idag!

Så missar du inte de viktigaste branschnyheterna, temaseminarierna och studiebesöken.