Finalist till Livsmedelspriset: “Många små steg kan få stor effekt”

Årets Rätt är en av finalisterna till Livsmedelspriset 2024. Initiativet, som startats av Årets Kock, sätter ny trend på matsedeln och bidrar samtidigt bidrar till en minskad klimatpåverkan och bättre folkhälsa.
– Vi vill att rätten ska bära på kunskap, säger Helene Kugelberg, vd för Årets Kock.

Idén till Årets Rätt 2023 föddes i samband med att Jessie Sommarström vann Årets Kock hösten 2022.
– Jag hade nyligen tillträtt som vd för Årets Kock och Jessie och jag började diskutera detta redan dagen efter. För oss var det viktigt att rätten skulle bära på kunskap, säger Helene Kugelberg och förklarar att tanken är att inspirera alla människor att äta mer hållbart för både hälsan, planeten och plånboken.
– Ambitionen är att bidra till bättre folkhälsa och en minskad miljöpåverkan på ett gott och enkelt sätt utan pekpinnar – och även lyfta att hållbar mat inte ska vara en klassfråga. Vi vill även visa att hållbar mat är god mat, och att ta många små kliv framåt sammantaget kan få stor effekt.

Årets Rätt ska kunna lagas och serveras såväl hemma som på restaurang. Dessutom ska den vara klimatsmart och lagas av råvaror som finns tillgängliga i vanliga mataffärer.
– Det är även viktigt att rätten speglar den regerande mästarens matlagningsfilosofi, säger Helene Kugelberg.
Det Jessie Sommarström gjorde var att blanda vanlig köttfärs med lika delar färs från svenskodlade baljväxter när hon skapade Årets Rätt 2023: Köttbullar med pasta och tomatsås.
– I stället för att bara skapa en rätt så blev det en princip. 50/50 är så enkelt och något som kan användas för alla möjliga färsrätter, såsom köttfärssås eller fredagstacos, säger Helene Kugelberg och tillägger att det egentligen handlar om gammal kunskap.
Förr i tiden var det vanligt att dryga upp köttet med exempelvis riven potatis och korngryn.
– Ibland måste man ta ett steg tillbaka för att komma framåt. Nu hoppas vi att detta blir det nya sättet att laga färsrätter på i framtiden.
Det breda genomslaget syns i responsen från både media och livsmedelsbranschen, liksom det faktum att Ikea-varuhusen sedan en dryg månad tillbaka erbjuder en 50/50-pannbiff signerad Jessie Sommarström.
– Det visar verkligen vilken fantastisk plattform Årets Kock är!
Vad skulle det betyda för er att vinna Livsmedelspriset?
– Det skulle vara ett fantastiskt bevis på att vårt arbete har effekt och att vi kan vara med och påverka även på bredden, trots att vi oftast förknippas med spetsen. Vi är så stolta över att vara finalister i sällskap av betydligt större spelare som Arla och Mylla, i vår ambition att inspirera svenska folket till hållbart och hälsosamt ätande.

Samtliga finalister till Livsmedelspriset 2024 presenteras i form av personliga intervjuer, detta är den andra i ordningen. Läs mer om Livsmedelspriset HÄR!

Dela

Fler nyheter i Måltider och Mötesplatser och Trend

Stenson summerar Almedalen: ”Stort intresse för matfrågorna”

För tredje året i rad bjöd Almedalsveckan på en hel ”Livsmedelsdag” med Sveriges godaste bransch i fokus. Här delar Livsmedel i fokus chefredaktör Ingela Stenson med sig av sina tankar och reflektioner från dagen.

Gå med i nätverket idag!

Så missar du inte de viktigaste branschnyheterna, temaseminarierna och studiebesöken.