Nu lanseras den “plastfria” gurkan i butik

Det svenska innovationsbolaget Saveggy har utvecklat ett ätbart skydd för frukt och grönt som ersätter plast. Nu har de första gurkorna börjat provsäljas på Lidl.

Saveggy är ett innovationsbolag i Lund som under flera års tid har arbetat med att utveckla en växtbaserad ätlig skyddsbarriär, baserad på glutenfri raps- och havreolja. Skyddet sprayas direkt på varan och får bland annat gurkans hållbarhet att öka tre till fyra gånger. Tanken är att den även ska kunna användas på andra frukter och grönsaker som i dag plastas för att öka hållbarheten.
Nu har de första gurkorna börjat provsäljas på Lidl i Limhamn.
– Det är med stolthet och spänning vi för första gången får möjlighet att låta konsumenter köpa gurka med växtbaserat skydd i stället för plast. De svenskodlade gurkorna kommer att hålla sig fina, fräscha och goda – från butik och hela vägen hem till kylskåpet, säger Arash Fayyazi, vd och medgrundare av Saveggy.
Initiativet är en del av Lidl Future Initiative, där Lidl år 2020 tilldelade innovationsbolaget Saveggy över 2,1 miljoner kronor för att tillsammans med Lunds universitet utveckla ett biobaserat ätbart alternativ till den vanliga skyddsplasten.
– Det här är ett första steg i resan att förändra hur livsmedel skyddas för minskat matsvinn, utan användning av plast, säger Robert Stekovic, inköps- och marknadsdirektör på Lidl Sverige.
Försäljningen kommer att pågå under en vecka och gurkan saluförs under Lidls varumärke Matriket. En fullskalig lansering är planerad till första kvartalet 2025 i Lidls samtliga butiker i Sverige.
Rekommendationen är att skölja gurkan innan det äts, precis som med andra frukter och grönsaker.

Saveggy är en av tre finalister till årets upplaga av Impact Maker Award, som arrangeras av Livsmedel i fokus. Vem som vinner priset avgörs under Livsmedelsdagarna i Tylösand. Läs mer HÄR!

Dela

Fler nyheter i Forskning och Förpackning

Finalist till Impact Maker Award: Ger järnet för att revolutionera branschen

Ironic Biotech har utvecklat ett veganskt järntillskott med hög biotillgänglighet, som kan användas för att berika livsmedel. Nu är startupen finalist i Impact Maker Award 2024.

Gå med i nätverket idag!

Så missar du inte de viktigaste branschnyheterna, temaseminarierna och studiebesöken.