– Regeringen vill skapa verklig förenkling för företagen i livsmedelskedjan, säger landsbygdsminister Peter Kullgren.
14 december 2023
Företag i livsmedelskedjan upplever ofta bristande likvärdighet och effektivitet i livsmedelskontrollen som hinder för tillväxt. De efterfrågar även färre men också enkla och tydliga regler – och nu är hjälp på väg.
Enligt ett pressmeddelande ser regeringen nämligen behov av en likvärdig och rättssäker tillämpning av regler där regelförenkling, företagsperspektiv i tillämpningen av lagstiftningen, flexibilitet och samverkan med branschen är viktiga komponenter.
Som ett led i detta arbete tillsatte regeringen under torsdagen Magnus Oscarsson som särskild utredare för att se över den offentliga kontrollen av livsmedelskedjan inom områdena livsmedel, foder och animaliska biprodukter. Han har erfarenhet från frågor om företagande i livsmedelskedjan som ledamot och suppleant i miljö- och jordbruksutskottet.
– Med utredningen vill regeringen skapa verklig förenkling för företagen i livsmedelskedjan. För att nå livsmedelsstrategins mål om ökad livsmedelsproduktion är det avgörande att skapa goda förutsättningar för företagen, så att de kan växa och stärka sin lönsamhet. Där är regelförenklingar och administrativa lättnader en viktig del, säger landsbygdsminister Peter Kullgren i en kommentar.
Utredningens uppdrag är att:
- se över organisation och finansiering av kontrollen
- se över möjlighet att öka rådgivning och stöd samt samverkan mellan kontrollmyndigheter
- se över hur det är möjligt att främja de minsta livsmedelsföretagen med diversifierad verksamhet genom att anpassa regler och kontroll efter deras särskilda förutsättningar.
Utredningen ska slutredovisa sitt uppdrag den 31 mars 2025.
Dela
Fler nyheter i Livsmedelssäkerhet och Värdekedjan
Hållbarhet Människor Trend Värdekedjan
Ikea lanserar en hybridköttbulle i samarbete med Jessie Sommarström
I år är det exakt 40 år sedan Ikea började servera en alldeles egen version av den klassiska köttbullen. Nu är det dags för en helt ny – en hybrid som består av hälften kött och hälften svenskodlade baljväxter, och som utvecklats av Årets Kock-vinnaren tillika Nobelkocken Jessie Sommarström.
28 januari
Gå med i nätverket idag!
Så missar du inte de viktigaste branschnyheterna, temaseminarierna och studiebesöken.