Fazer ersätter kakao med mältad råg: “Spännande lösning”

Fazer lanserar en innovativ konfektyrkaka som tillverkas av mältad råg, vilket ger en smak som kan jämföras med choklad.
– Råg är ett väldigt populärt sädesslag i Norden och dess fylliga och rika smakprofil passar utmärkt för detta utvecklingsprojekt, säger Annika Porr på Fazer Konfektyr. 

”Taste the Future” är en del av Fazers arbete med att utveckla framtidens choklad. Det handlar om ett nytt och växtbaserat koncept som varken innehåller kakao, kakaosmör eller mjölk, och som finns i två smaker: Salt caramel och Blueberry.
– Hållbarhet är en viktig drivkraft för oss. Våra skickliga produktutvecklare har lyckats med att ta fram en unik, spännande lösning där lokalproducerad råg används i stället för kakao, säger Annika Porr, Senior Manager vid Forward Lab inom Fazer Konfektyr.
Hon berättar att konfektyrkakan skapats med hjälp av noggranna analyser av smakprofilerna hos olika sädesslag, vilket sedan kombinerats med andra växtbaserade ingredienser. Och den specifika smaken av mältad råg får man fram genom att rosta rågen lätt tills den får en brun färg, vilket ger en djup och lite bitter smak som alltså kan jämföras med smaken av kakao.
Tack vare rågen ligger fiberinnehållet ganska högt i produkten, på mellan 4,8 och 5,7 procent, beroende på smak.
En begränsad utgåva av de handgjorda konfektyrkakorna kommer att säljas på Gateau i Sturegallerian i Stockholm och på Gateau Södra Förstadsgatan i Malmö. Under testförsäljningen samlar Fazer in feedback från konsumenterna för att vidareutveckla produkterna.
Taste the Future-konceptet är nära kopplat till Fazers ambition att utforska alternativa och mer hållbara kakaokällor, där Livsmedel i fokus tidigare skrivit om cellodlad choklad.
– Hållbar hantering av kakaoinköp är Fazers främsta prioritet som syftar till att säkerställa ett lönsamt jordbruk och förbättra kakaoodlarsamhällens välbefinnande. Men eftersom klimatförändringarna hotar de traditionella regionerna för kakaoodling finns det ett behov av att utforska alternativa råvaror för hållbar kakao, säger Heli Anttila, direktör för ny produktutveckling inom Fazer Konfektyr.

Taste the Future är helt växtbaserade och fria från palmolja och innehåller 10 procent mältad råg i stället för kakao. Någon hälsokost handlar det dock inte om, de som listas allra först på ingrediensförteckningen är socker.

Dela

Fler nyheter i Förädling och Hållbarhet och Trend

Skånemejerier miljoninvesterar i kvargproduktionen

Skånemejerier investerar närmare 70 miljoner i kvargproduktionen för att möta den ökade efterfrågan. Dessutom lanserar man helt vita bägare för sina bästsäljare, som en kortsiktig lösning på bristen på förpackningsmaterial.

Gå med i nätverket idag!

Så missar du inte de viktigaste branschnyheterna, temaseminarierna och studiebesöken.