192 miljoner kronor till svensk livsmedelsforskning och innovation

Nu satsas miljontals kronor på svensk livsmedelsforskning och innovation. Det är forskningsrådet Formas som fördelar 192 miljoner kronor till fyra centrum för hållbarhet och konkurrenskraft i livsmedelssystemet.

Formas är ett statligt forskningsråd för hållbar utveckling. Nu satsar de 192 miljoner kronor för att bidra till utveckling och innovation samt stärka kunskap och kompetens i hela livsmedelskedjan genom nära samarbete mellan forskare, näringsliv och andra aktörer i samhället. Forskningen som beviljats medel ska vara relevant för att uppfylla FN:s globala hållbarhetsmål inför 2030 och innefatta ekologisk, ekonomisk och social hållbarhet.

De fyra centrum som ingår i satsningen bygger på samverkan mellan akademi och näringsliv och kommer att ha sina huvudsäten i Örebro, Stockholm, Uppsala och Borås, men deras arbetsområden kommer att täcka hela Sverige.

– Med den här satsningen har vi fått en fin portfölj av centrum som har stor potential att stärka det svenska livsmedelssystemets hållbarhet och konkurrenskraft inom flera olika områden och ur olika perspektiv vilket känns enormt viktigt. Bland de parter som ingår i satsningen ser vi såväl stora som små svenska företag, men också branschorganisationer, kommuner och regioner, säger Jessica Ekström, forskningssekreterare på Formas.

Några av de frågor som de nya forskningscentrumen ska söka svar på är:

  • Hur kan Sverige bli en ledande leverantör av hållbart producerad sjömat?
  • Vilken roll spelar djuren i en ökad, hållbar och lönsam livsmedelsproduktion i Sveriges olika regioner?
  • Hur kan livsmedelssystemet ställa om i alla led, från innovationsledning till kunskap om kundbeteende?
  • Hur kan Sverige ta fram växtbaserade proteiner med hälsofördelar som blir kundens förstahandsval?

– En god livsmedelsförsörjning är en angelägenhet för hela samhället, liksom en klimatsmart livsmedelsproduktion. Det här skapar möjligheter till långsiktigt kunskapsbyggande och kompetensförsörjning inom livsmedelskedjan, säger Formas generaldirektör Ingrid Peterson.

Dela

Fler nyheter i Forskning och Hållbarhet

Gemensam satsning på bioteknik ska utveckla framtidens mat

Världens växande befolkning och behovet av ett mer hållbart livsmedelssystem kräver nya sätt att producera och konsumera mat. Chalmers tekniska högskola är nu värd för ett unikt konsortium för att utveckla framtidens mat, i samarbete med Arla och Lantmännen.

Gå med i nätverket idag!

Så missar du inte de viktigaste branschnyheterna, temaseminarierna och studiebesöken.