– Vi jobbar för fullt med att utreda vad det beror på, säger packerichefen Maud Cedergren till Livsmedel i fokus.
10 januari 2023
CA Cedergren är Sveriges största äggproducent, och har totalt 1,4 miljoner höns av de totalt 8,6 miljoner som finns i landet.
Det var i samband med företagets egen rutinprovtagning i en äggtvätt i packeriet som salmonella upptäcktes i slutet på förra veckan. Smittan kunde sedan lokaliseras till ett av företaget stallar som nu saneras och där omkring 165 000 höns fått avlivas.
– Det känns fruktansvärt tråkigt och vi jobbar just nu med att utreda vad det beror på. Vi följer branschens riktlinjer och alla regelverk, mer än så kan jag inte säga i dagsläget, säger Maud Cedergren, chef för packeriet.
Samtliga dagligvarukedjor har tagit beslut om att återkalla delar av sitt äggsortiment, det handlar om ägg i vissa förpackningar och med vissa datum. Under tisdagen utvidgades detta återkallande till fler äggartiklar.
– Producenten vet inte exakt när salmonellan kom in i stallet. Därför har man har tagit beslut om att utvidga återkallandet till fler datum som en extra försiktighetsåtgärd. Det är alltså inte fler besättningar som drabbats, säger Mats Lindblad, smittskyddssamordnare på Livsmedelsverket till Livsmedel i fokus.
Han förklarar att salmonella är extremt ovanligt i Sverige.
– Jag har jobbat på Livsmedelsverket i 20 år och kan inte påminna mig om något återkallande av ägg på grund av salmonella tidigare.
Hur kan salmonella komma in i en besättning?
– Det är något som Jordbruksverket just nu undersöker, och än så länge har de ingen ledtråd än. Teoretiskt sett kan det komma från fodret, från vilda djur eller från en människa men vi vet ännu inte varifrån smittan kommer.
Enligt Marie Lönneskog Hogstadius, verksamhetsledare på Svenska Ägg, är salmonellautbrottet allvarligt.
– Men att det upptäcktes redan hos producenten är en bekräftelse på att våra svenska kontrollsystem fungerar. Sedan var det olyckligt att en del av äggen hann levereras ut till både kunder och konsumenter, säger hon.
Hur påverkas förtroendet för ägg som livsmedel?
– Jag tror att det finns ett fortsatt stort förtroende för svenska ägg. Salmonella är extremt ovanligt här i Sverige medan det är något som konsumenter i andra delar av Europa lärt sig leva med. Om man hettar upp äggen till 70 grader så dör salmonellabakterierna men här är vi vana vid att kunna äta löskokta ägg och använda ägg i kalla såser.
Dela
Fler nyheter i Livsmedelssäkerhet och Värdekedjan
Årets matbluff flyttar hem: ”Redan klart”
Glassarna med de svenskklingande namnen Järna och Alvesta tog tidigare i veckan hem antipriset Årets matbluff – eftersom produktionen görs utomlands. Men nu flyttar produktionen hem till Sverige igen – till Jämtland.
30 januari
Gå med i nätverket idag!
Så missar du inte de viktigaste branschnyheterna, temaseminarierna och studiebesöken.