8 november 2022
Trots att de allra flesta konsumenter och företag vill minska antalet förpackningar och emballage så ökar mängderna för varje år, det gäller inte minst vid e-handel.
Under 2021 använde vi svenskar 674 600 ton förpackningar av papp, kartong och wellpapp till varor och transporter, en ökning med 70 400 ton jämfört med året innan. Detta innebär att en genomsnittlig svensk använde 55 kilo förpackningar av papp, kartong och wellpapp under 2021, enligt siffror från Naturvårdsverket.
Det här vill Gordon ändra på, ett så kallat last mile-företag som jobbar med hemleveranser av kyld mat från dagligvaruhandeln, matkasseföretag och livsmedelsproducenter.
– Vi vill att det ska vara enkelt för våra kunder att minska på mängden pappkartonger och papperskassar som bara används en gång vid hemleveranser. Vi vill också göra det enklare för de som handlar mat på nätet att göra klimatvänliga val och slippa hanteringen av pappkartonger som tar plats och som ska lämnas till återvinning, säger vd Ali Ghoce.
Företaget har därför utvecklat ett helt nytt system: Gordon Circular, som gör det möjligt för företag som bedriver e-handel med kyld mat att göra det med en cirkulär förpackningslösning – något man även registrerat en patentansökan för.
Gordon grundades 2015 i Stockholm och genomför nu över 600 000 leveranser ,med obruten kylkedja, varje månad i hela Norden. Bland kunderna här i Sverige finns HelloFresh, Ica, Coop, GI-boxen och Middagsfrid.
Här är hela teamet bakom Gordon.
Dela
Fler nyheter i Förpackning och Värdekedjan
NordArom har vuxit ur kostymen – växlar upp med ny fabrik
Livsmedelsföretaget NordArom växer och bygger en sprillans ny produktionsanläggning i Norrköping för att öka volymerna och optimera sina flöden.
– Det är med skräckblandad förtjusning som vi gör den här satsningen, säger vd Johan Eriksson till Livsmedel i fokus.
3 december
Gå med i nätverket idag!
Så missar du inte de viktigaste branschnyheterna, temaseminarierna och studiebesöken.