Här ska det odlas lax – med stöd från dagligvarujättarna

Bolaget Re:ocean ska odla 10 000 ton lax per år i en landbaserad produktionsanläggning i Säffle. Och tar in 2,3 miljarder i investeringar.
– Vår ambition är att skapa den mest hållbara laxen, säger vd Morten Malle.

Den landbaserade laxodling som just nu byggs upp i Säffle är en av de största livsmedelssatsningarna som gjorts i Sverige. Det handlar om en storskalig anläggning där lax odlas i bassänger på land i en havsliknande miljö, där vattnet cirkulerar, renas och återanvänds i ett eget slutet kretslopp. Anläggningen ger inga utsläpp och ambitionen är dessutom att använda allt spill från laxen till nya resurser, exempelvis biogas.

– Genom att äga hela processen, från uppfödning av lax till förädling och förpackning på samma plats, säkrar vi tillgången till färsk lax i Sverige och förändrar sättet vi producerar fisk i grunden. Vår ambition är att skapa den mest hållbara laxen, såväl för vår egen hälsa som för vår miljö, säger Morten Malle, vd för Re:ocean.

Projektet stöds av Sveriges tre ledande dagligvaruhandlare, Axfood, Coop och Ica som ser stora möjligheter i landbaserad laxodling för att kunna erbjuda konsumenter hållbar lax från Sverige.

– Det här är ett viktigt initiativ för att stärka fokus på hållbart fiske och för att kunna erbjuda våra kunder ett större utbud av prisvärd, bra och hållbar fisk i butikerna framåt, säger Klas Balkow, vd för Axfood.

År 2025 kommer de första fiskarna ut i butik och 2026 ska man vara uppe i full produktion med 10 000 ton per år, vilket motsvarar en femtedel av den svenska laxkonsumtionen.

Re:ocean är nu i en process för att ta in det ytterligare kapital, cirka 2,3 miljarder kronor (varav en miljard i eget kapital) som krävs för att ta färdigställa anläggningen. Alla tillstånd som bygglov och miljötillstånd är på plats och marken är förberedd för byggnation.

Visste du att…
…svenskarna äter i snitt tolv kilo fisk per år och lax är den mest populära fisken. Mindre än en procent av den lax vi äter kommer i dag från Sverige.

Dela

Fler nyheter i Fiske och vattenbruk och Värdekedjan

Svenska livsmedelsproducenter optimistiska inför årets slutspurt

Svenska livsmedelsproducenter såg sin försäljning minska under årets tredje kvartal men om deras prognoser för det sista kvartalet slår in blir det den starkaste tillväxten på tre år. Även livsmedelsexporten vänder upp efter flera års nedgång, enligt Livsmedelsföretagens senaste konjunkturbrev.

Gå med i nätverket idag!

Så missar du inte de viktigaste branschnyheterna, temaseminarierna och studiebesöken.