– Det gör det särskilt allvarligt, säger Jan Sjögren, avdelningschef på Livsmedelsverket.
26 april 2022
Alla minns vi nog den omtalade köttfärsskandalen inom Ica 2007, då SVT-programmet Uppdrag granskning avslöjade att flera Ica Maxi-butiker hade märkt om köttfärs för att förlänga tiden som den fick att säljas. Nu verkar en liknande skandal ha seglat upp inom butikskedjan City Gross.
I förra veckan rapporterade flera medier om att sex City Gross-butiker i olika delar av landet fastnat i livsmedelskontroller, efter att ha flyttat fram bäst före-datum på färska köttprodukter på ett sätt som avviker mot gällande regler och förordningar.
Nu har tidningen Dagligvarunytt tagit del av det anonyma tips från en så kallad visselblåsare som lämnades in till Livsmedelsverket.
– Avvikelserna är allvarliga och i det här fallet förefaller det finnas en viss systematik. Då är det särskilt allvarligt, säger Jan Sjögren, avdelningschef på Livsmedelsverket i en intervju med tidningen.
Tipslämnaren uppger att fusket rör färskt fläsk- och nötkött som levereras i storförpackningar från slakterier, och som kommer märkta med både förpackningsdatum och bäst före-datum till butikerna.
När storförpackningarna anländer till City Gross-butikerna skärs köttet upp i mindre bitar för att sedan ompaketeras och märkas om.
Enligt tipslämnaren ska det då finnas någon typ av instruktion om hur butikspersonal ska senarelägga bäst före-datum, och på så sätt ”förlänga” köttets livslängd.
City Gross dementerar dock att det handlar om ett systematiskt fusk.
– Det handlar om att vi har haft otydliga rutiner och instruktioner. Det är det som har brustit i vissa butiker, säger kvalitetschefen Thomas Remgard till Dagligvarunytt.
Kedjan har även bett kunderna om ursäkt och inlett en internutredning för att utreda felet och att förhindra att felmärkningen fortsätter.
Dela
Fler nyheter i Dagligvaruhandel och Förpackning och Värdekedjan
”Jakten på klick och opinionspoäng har trumfat fakta och statistik”
Den svenska livsmedelsindustrin och dagligvaruhandeln har den femte lägsta lönsamheten i hela EU. Det visar unik statistik från branschorganisationen Livsmedelsföretagen, som chefekonomen Carl Eckerdal tagit fram.
10 april
Gå med i nätverket idag!
Så missar du inte de viktigaste branschnyheterna, temaseminarierna och studiebesöken.