Livsmedel.se

LivsmedelsFöreningen och Livsmedel i fokus

Dräper myter om mat i ny bok

Emma Frans har gjort sig känd som forskaren och skribenten som använder humor för att förklara vetenskap så att alla förstår. ”Sant, falskt eller mittemellan?” är namnet på hennes nya bok där allt inte är svart eller vitt.

Dräper myter om mat i ny bok
Forskaren Emma Frans vet hur man väcker intresse för vetenskap med hjälp av lika delar seriositet och humor.

Hon är doktor i medicinsk epidemiologi vid Karolinska Institutet och expert på vetenskapliga metoder, och brinner för att hjälpa människor att förhålla sig till alla forskningsresultat.

Med Vetenskapskollen i Svenska Dagbladet har Emma Frans etablerat sig med både seriositet och humor, har tilldelats Stora Journalistpriset och blivit utnämnd till Årets Folkbildare.

”Sant, falskt eller mittemellan” är namnet på hennes nya bok, och just det där med mittemellan har fått ökat utrymme. Det finns en gråskala i många bedömningar, som krockar med att vi människor har en längtan efter att någon kommer in och pekar med hela handen: är det sant eller falskt?

Färg-tv med nylonstrumpor, att bota ebola med silvervatten, gurkmeja mot cancer, ja vi känner alla igen förenklingarna som grundar sig i drömmen om en quickfix – en enkel lösning på svåra problem. Emma Frans kallar dem ”För bra för att vara sant-rubriker”. ”

Vid boklanseringen nu i veckan radar hon upp en lång rad exempel på hur fel det kan bli och varför. En grundinsikt är såklart att korrelation inte betyder kausalitet. Att exempelvis glassförsäljningen ökar parallellt med drunkningsolyckor en varm sommar betyder ju inte att det är det ökade glassätandet som är orsaken.

I boken gör Emma Frans upp med en rad påståenden som har med kost och livsstil att göra:

Blir barn överaktiva av socker? Nej, det är en myt, men hennes förklaringar kring fenomenet är intressanta. Är choklad bra för hälsan? Är mikrad mat mindre nyttig? Hjälper kosttillskott mot förkylning? Ger morötter verkligen bättre syn?

Dessa och väldigt många andra så kallade sanningar får sin dom i boken, som definitivt kommer att skapa många spännande diskussioner runt både middagsbordet och i andra sammanhang.

INGELA STENSON

Annons: Bergström FSCC
Livsmedel i fokus

Svetsarvägen 7
171 41 Solna
Tel +46 8 728 24 00
[email protected]

Kontakta oss
LivsmedelsFöreningen

Skeppsbron 28, 4tr
111 30 Stockholm
Tel +46 8 714 50 45
[email protected]

Kontakta oss LivsmedelsFöreningens integritetspolicy
Annons: